image/svg+xml
25% Laddar app...

Bedrägeri

Linköping

Äldre man utsatt av bedragare.

Läs mer

Observera: Sidan behöver javascript för att fungera optimalt, men nedan följer en nedbantad version.

27 november 19:08, Bedrägeri, Linköping

Äldre man utsatt av bedragare.

16:33 Polis larmades till centrala Linköping med anledning av ett åldringsbrott. En man i 95-årsåldern blev uppringd av en man som utgav sig för att vara från Telia. Bedragaren bad om ursäkt över att några fakturor blivit fel och att den äldre mannen skulle kompenseras med en ny telefon.

En stund senare dök en man upp vid 95-åringens bostad med en kortläsare och påstod att det kostade 20 kronor att få ut telefonen. När kortet dragits och pinkoden slagits bad mannen om att få gå och hämta telefonen. Därefter försvann han från platsen. Det är i nuläget oklart om några pengar försvunnit från kontot. Kortet har spärrats och polispatrull kommer skriva en anmälan om bedrägeri.

Så skyddar du dig mot bedrägerier:

* Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

* Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

* Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

*Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

* Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polismyndigheten